Površinsko ogrevanje in hlajenje

Sustave površinskog grijanja/hlađenja Fonterra odlikuju vrijednosti koje su oduvijek bile zaštitni znak tvrtke Viega: inovativna rješenja, maksimalna sigurnost i najbolja kvalitetu uz vizionarsku raznovrsnost proizvoda.

Po udobnem ogrevanju/hlajenju, ki zagotavlja prijetno temperaturo skozi vse leto je vse več povpraševanja. Viega Fonterra je bila razvita ravno za te zahteve in izpolnjuje vse kriterije, ki naredijo bivanje bolj udobno. In to še niso vse prednosti površinskega ogrevanja/hlajenja. 
  
Potencial varčevanja z energijo

Udobna notranja klima pri uporabi radiatorjev običajno zahteva sobno temperaturo 22 °C, pri sistemih za površinsko ogrevanje/hlajenje pa se to doseže že pri sobni temperaturi 20 °C. S tem se lahko prihrani do 12% stroškov ogrevanja, saj ti sistemi delujejo z nižjimi temperaturnimi režimi. Kombinacija s toplotno črpalko omogoča večjo neodvisnost pri dvigu cene energije. Pri toplotni črpalki s sistemom voda/voda se lahko podtalnica brezplačno uporablja tudi za funkcijo hlajenja.
  
Higienski standardi

Površinsko ogrevanje z nizkimi obratovalnimi temperaturami se zmanjša na skoraj čisto sevalno ogrevanje, temperature se ohranjajo relativno blizu sobni temperaturi. To samodejno zagotavlja boljše higienske pogoje. Rahlo povišana temperatura površine ne povzroča bistvene konvekcije, saj za razliko od standardnih radiatorjev majhne temperaturne razlike v prostoru ne povzročajo kroženje zraka. Zato se prah ne vrtinči. Ob idealni kombinaciji stenskega in talnega ogrevanja v prostoru, mokri koti skoraj zagotovo ne morejo nastati.

Površinsko hlajenje

Sistemi, ki nudijo izjemno udobje v ogrevalnem obdobju, se lahko poleti uporabljajo za hlajenje. Pri preklopu funkcije površinskega ogrevanja na hlajenje se v obstoječi cevni sistem dovaja hladna voda. Površinsko hlajenje je veliko bolj učinkovito kot uporaba klimatske naprave, še posebej v povezavi s toplotno črpalko ali sistemom z vrtino. Optimalno notranjo klimo in preprečevanje kondenzacije zagotavljajo krmilne komponente Fonterra. Nadaljnje prednosti so tiho delovanje in maksimalno udobje zaradi preprečenega nastajanja prepiha.
 
Svoboda oblikovanja

Sistemi površinskega ogrevanja/hlajenja vizualno niso prisotni. To omogoča optimalno uporabo celotnega prostora, saj radiatorji ne zasedejo več tlorisa površin, kar omogoča individualno oblikovanje prostora.