Allianz Arena

The major Allianz Arena project in Munich, Germany, as well as the, at present, largest car park in Europe, were finished on time. In terms of drinking water and sanitary installations, the Viega system world was part of this success story. (Photo: Allianz Arena München Stadion GmbH)

Predstenska tehnika Viega si je zagotovila mesto v ekskluzivnih ložah Allianz Arene

Ne glede na to, ali ste nogometni navdušenec ali ne in kateri klub podpirate, ni mogoče zanikati, da FC Bayern igra uspešen in včasih celo navdihujoč nogomet. Tudi obisk Allianz Arene-domovanja FCB v Münchnu v Nemčiji, je čaroben. In to ne le zaradi doseženih golov. Gostje, ki si tekmo ogledajo v ekskluzivnih ložah so navdušeni tudi nad notranjim dizajnom.

To pravzaprav ni presenetljivo saj letna najemnina za 106 »apartmajev« znaša med 90.000 in 240.000 EUR - kar je visoka cena za 50 m². Za to ceno si lahko "najemnik" izbere oblikovanje in razporeditev po meri - vključno s prilagoditvijo po želji za kad in tuš. Vendar je takšna stopnja prilagoditve zahtevala mojstrovino s strani sanitarnega podjetja med gradnjo stadiona.

Prilagodljivost in prihranek časa

Časovni okvir med dokončnim projektom in opremljanjem vsake posamezne lože, ter spremenljivim datumom dokončanja je bil, kot si lahko predstavljamo, izjemno kratek. Da bi se prilagodilo željam strank, je odgovorno podjetje za izvedbo sanitarij uporabilo predstenskih sistem Steptec. Ta sistem je izredno hiter za vgradnjo in tudi zelo prilagodljiv. Tako so lahko specializirani strokovnjaki za sanitarije, ogrevanje in vodovod predstenske elemente že predhodno sestavili v delavnici. Za natančno vgradnjo je bilo potrebno le še nekaj korakov. S takšno strategijo dela so bile brez težav dosežene tudi najbolj nenavadne prostorske rešitve. Končni rezultat = vsaka loža in sanitarni prostor je izključno prilagojen posebnim željam stranke.

Viega tehnologija hladnega stiskanja je prihranila dodaten čas pri montaži sistema  pitne vode – še posebej pri namestitvi 8-kilometrskega sistema cevi iz nerjavnega jekla Sanpress za glavni razvod v Allianz Areni. Ker je bilo možno dimenzije XL med 76,1 in 108,0 mm zanesljivo stisniti v le nekaj sekundah, so bile prihranjene pomembne sekunde pred piskom na otvoritveni tekmi.

 

Objekt Allianz Arena
Mesto München, Nemčija
Leto 2005
Vrsta objekta Nova stavba
Površina 171000 m2
Področje uporabe Šport in prosti čas
Arhitekt Herzog & de Meuron, Basel
Projektant Elin GmbH & Co KG, Linz
Montaža Stürzer, Aindorf
Nazaj