Koncertna dvorana Elbphilharmonie

Isprepletena unutrašnja struktura zgrade stoljeća bila je poseban izazov za instalacije cjevovoda. (Fotografija: Herzog & de Meuron / bloomimages)

Cevni sistemi Viega premagujejo izzive v stavbi stoletja

Od daleč je videti kot velika futuristična visokotehnološka ladja s steklenimi jadri. Arhitekturna mojstrovina, znana kot Elbphilharmonie je zdaj "zasidrana" na zahodnem bregu zgodovinske skladiščne četrti Hamburga v Nemčiji. Trup je štirioglato staro skladišče, nad njim pa se dviga nekaj, kar se zdi kot oblak "jader". Koncertna dvorana, zgrajena pod vodstvom glavnega izvajalca HOCHTIEF je v gradbeništvu in med poznavalci umetnosti nekakšen kultni objekt.

Oskrba različnih območij uporabe glede na potrebe

V stavbi stoletja so poleg glavne koncertne dvorane še dve manjši dvorani, hotel s približno 250 posteljami in 45 stanovanjskimi enotami. Poleg naštetega so tudi številne restavracije in javno dostopni največji balkon v Hamburgu, ki nosi ime Plaza.

"Za oskrbo različnih območij v skladu z individualnimi zahtevami za pitno vodo in ogrevanje smo vgradili precej več kot 10 kilometrov bakrenega cevovodnega sistema Viega Profipress s premerom do 108 mm," pojasnjuje Jens-Peter Rücker, direktor odgovornega podjetja za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo A.C. Vorwald & Sohn (Hamburg). Poleg tega je bila izvedena tudi montaža naprave za razsoljevanje in mehčanje vode za hladilne kroge hladilnih agregatov. Za ta namen je Jens-Peter Rücker uporabil sistem Sanpress Inox iz nerjavnega jekla.

Arhitektura kot izziv za namestitev cevovoda

Kompleksna arhitektura koncertne dvorane Elbphilharmonie je seveda prinesla enako kompleksne namestitve cevovodov. Potrebnih je bilo na tisoče prilagojenih delov vseh možnih oblik in velikosti. Po besedah Jensa-Petra Rückerja so kakovost, zanesljivost in enostavnost uporabe skupaj predstavljali odlične argumente v prid Profipress in Sanpress Inox: "Tehnologija hladnega stiskanja je danes najsodobnejša, tudi spajanje večjih dimenzij je izvedeno hitro. Pri cevnem razvodu koncertne dvorane Elbphilharmonie pa je še posebej pomembna tesnost fitingov," poudarja strokovnjak za inštalacije plina in vode.

Pri osrednjem tlačnem preizkusu tesnosti je bil zaradi različnih geodetskih višin cevnih odsekov drugačen preskusni tlak na praktično vsakem fitingu. Zahvaljujoč funkciji SC-Contur Viega fitingov, je zagotovljeno prisilno puščanje vsakega nenamerno izpuščenega zatisnega spoja. "Ta varnostna funkcija pri drugih fitingih zagotovo ni samoumevna," poudarja Jens-Peter Rücker.

 

Fotografije:

  1. Elbe Philharmonic Hall © Thies Rätzke
  2. Notranja struktura © Herzog & de Meuron / bloomimages
  3. Chicago Symphony Orchestra / Riccardo Muti © Todd Rosenberg Photography
Objekt Koncertna dvorana Elbphilharmonie
Mesto Hamburg, Nemčija
Leto 2016
Vrsta objekta Nova stavba
Površina 125000 m2
Področje uporabe Javne zgradbe
Arhitekt Herzog & de Meuron, Basel (CH)
Projektant Hochtief AG, Essen
Montaža A.C. Vorwald & Sohn GmbH, Hamburg (u.a.)
Nazaj