Stavba prihodnosti

Viega načrtuje stavbe prihodnosti – faze gradnje in obratovanja stavb naredi bolj trajnostne in učinkovite. Na naši glavni lokaciji v mestu Attendorn vam prikažemo, kako bi lahko izgledala ta prihodnost. 

Naš seminarski center Viega World v Attendornu je pametna zgradba, ki ustreza najnovejšim standardom. Z uporabo inovativne metodologije informacijskega modeliranja stavb (BIM) smo lahko vnaprej načrtovali celoten življenjski cikel stavbe. S tem je objekt boljši – vse od faze gradnje do faze obratovanja. Kot referenčni projekt za prihodnost gradbeništva Viega World postavlja nova merila za celovito načrtovanje z BIM, kar se zdaj odraža v delu na področju standardov in pravilnikov.

Podatki in njihovo povezovanje med gradnjo in delovanjem stavb so bistveni del Viega World, s tem pa tudi naše zahteve po kakovosti in trajnosti. Od načrtovanja in obratovanja do dobave je stavba zasnovana energetsko učinkovito in trajnostno – in zato izpolnjuje najvišje standarde trajnosti.

Trdno verjamemo, da gradimo danes za jutri. To velja tako za odločitve, ki jih sprejemamo kot tudi za procese, ki smo jih pričeli sedaj. Razmišljamo o rešitvah, ne o izdelkih. In zato smo resnično predani zagotavljanju rešitev za prihodnost, ki so vredne življenja – in jih neposredno aktivno oblikujemo. Gradnja prihodnosti bo temeljila na podatkih in bo integrirana tako, da bo mogoče zahteve glede gradnje in uporabe ne le predvideti, ampak jih tudi vključiti v proces pametne gradnje.

Z izgradnjo novega izobraževalnega centra dokumentiramo našo filozofijo blagovne znamke s celovitim načrtovanjem z BIM metodologijo dela in z energetskim standardom, ki je osredotočen na najvišje standarde varčevanja z viri in trajnosti. Viega World to umešča v samo srce blagovne znamke Viega.

Ulrich Zeppenfeldt (podpredsednik globalne prodajne službe), Viega

Pametnejša prihodnost

Pametne zgradbe bodo imele pomembno vlogo v naši prihodnosti. Študije že kažejo, kako bi lahko izgledalo naše življenje. Ena sama pametna hiša postane omrežno mesto v omrežnem svetu. Če pa pogledamo proces gradnje, je pomembno razumevanje tehnologije za štirimi stenami in ves obseg zahtev, saj je povezovanje tudi tu ključni element. V stavbi prihodnosti ne gledamo le na prostor sam, temveč na vse prostore celostno, s svojimi prednostmi  sistemov in povezav kot  zaključena celoto. Pri nas lahko vsak prostor spremenimo v dnevno sobo.

Oskrba in povezovanje sta na prvem mestu

Pogled na celoten koncept je del  Viega World že od samega začetka programa. (Arhitekturna) zasnova objekta je temeljila na konceptu uporabe in posledičnega inženiringa gradbenih storitev. Inženiring gradbenih storitev torej tvori osnovo gradbene strukture in je vključen z vsemi sektorji in oddelki že od samega začetka. To zagotavlja visoko učinkovito in trajnostno fazo delovanja tudi po zaključeni fazi gradnje. To pomeni, da je načrtovanje gradnje usmerjeno v mokre prostore, ogrevalne in prezračevalne sisteme ter kuhinjo z menzo oziroma zanjo potrebne poti.

Trajnost zasidrana v življenjski cikel

Trajnost je imela pomembno vlogo že v fazi načrtovanja Viega World. Kot družinsko podjetje, Viega razmišlja dolgoročno. To pomeni, da se v procesu gradnje načrtuje celoten življenjski cikel objekta z upoštevanjem dolgoročne uporabe in morebitne demontaže.