Trajnost

Da lahko razvijemo konkretne rešitve za prihodnost, si moramo pred vsakim novim projektom zastaviti naslednja vprašanja: Kako trajnosten in učinkovit je naš projekt? Kakšne bodo posledice? Kakšen prispevek dajemo družbi in okolju? Katere procese moramo premisliti in katere segmente lahko obdržimo?

Bolj podroben kot je načrt, bolj trajnostno in z učinkovitejšimi viri lahko gradimo. In točno tako stvari delujejo pri Viega World. Postavlja nov standard trajnosti, zato ne preseneča, da je že prejel certifikat Nemškega sveta za trajnostno gradnjo (DGNB) z najvišjo stopnjo ocene "Platinum", še preden je bil sploh dokončan.

Viega World združuje trajnost z varovanjem zdravja in okolja. Resnično trajnostno lahko delujemo le, če na vsa področja gledamo celostno in jih medsebojno povezujemo. V Viega World smo uporabili metodologijo BIM (Informacijsko modeliranje gradenj), ki nam je pomagala načrtovati možne prihranke energije ob ohranjanju kakovosti pitne vode in katere procese bi bilo morda še treba optimizirati. Pri tem nas je podprl Inštitut Fraunhofer ISE.

Skupaj nam je uspelo ustvariti projekt, ki je danes edinstven po svoji gradnji – vendar ga je z energetskim konceptom možno uporabiti tudi za bodoče zgradbe. 

To je omogočilo stavbi Viega World, da je postala odličen primer podnebno nevtralne gradnje, ki je pripravljena na prihodnost.

Sebastian Herkel, Fraunhofer ISE Institute

Viega World kot ogljično-nevtralna zgradba

Energijske zahteve za Viega World so bile zahtevne že od samega začetka. Te so vključevale visoko zanesljivost oskrbe in fluktuacijo uporabe vadbenega objekta. Poleg tega – predvsem v smislu prenosljivosti na druge novogradnje – je bilo potrebno vključiti vprašanje ekonomske učinkovitosti.

Pri reševanju sklopa zahtev nam je pomagalo naslednje:

  • Sodoben izoliran ovoj zgradbe (KfW Efficiency House 55)
  • Fotovoltaični sistem, ki pokriva več tisoč kvadratnih metrov 
  • Uporaba lokalne toplote iz sosednjega proizvodnega obrata  
  • Izkoriščanje potenciala prenosa obremenitve v stavbi s toplotnimi črpalkami
  • Energetsko učinkoviti sistemi za oskrbo s pitno vodo

Sistemska moč že pokriva približno 375 kWh za ogrevanje in hlajenje seminarskega centra. Na voljo sta tudi toplotni črpalki zrak-voda in voda-voda z močjo več kot 730 kWh.

Briljantna stvar energetskega koncepta Viega World je, da ga je mogoče preprosto posnemati in takoj prenesti v druge zgradbe. To je resnično edinstvena lastnost, ki zagotavlja, da lahko Viega prispeva k ogljični nevtralnosti gradbenega sektorja.

Sebastian Herkel, Fraunhofer ISE Institute

Trajnost v podjetju Viega

Kot gonilna sila za inovacije v inštalacijski industriji ne zremo le v prihodnost - želimo tudi oblikovati prihodnost tako, da bi lahko bila najboljša, kot je lahko. Da lahko to dosežemo, uporabljamo tehnologijo in rešitve, ki ohranjajo in varujejo naše okolje. Trajnost je sestavni del DNK našega podjetja.

PREBERI VEČ